Kultur

Gnosjöandans vagga

Vår region är starkt förknippad med Gnosjöandan. Vi slår vad om att du nånstans har hört talas om den. Ur de småländska skogarna kommer den entreprenöriella anda som ligger till grund för vårt kulturarv. Från starten när man drog tråd med hjälp av vattenkraft till dagens blomstrande näringsliv har mycket kultur blommat upp samtidigt. Nedan kan du upptäcka mer kultur kopplat till Gnosjöandan och även mer kultur än så!

Marieholms bruk

Marieholms bruk är en historisk industribyggnad som ligger i Marieholm. Bruket byggdes 1892 och var en av de största arbetsgivarna i området under många år. Här producerades en rad olika produkter, inklusive porslinsartiklar, järnvaror och kakelugnar. Marieholms bruk var i drift i över hundra år och spelade en viktig roll i Gnosjöregionens utveckling. Idag är byggnaden omvandlad till en plats för kultur där man kan uppleva utställningar, julmarknader och andra kulturella evenemang men även våffelcafé sommartid och hantverkarutställningar.  Genom att bevara byggnaden och använda den som samlingsplats har man lyckats behålla en viktig del av områdets historia och samtidigt skapat en plats för konstnärliga uttryck och kreativitet. Marieholms bruk är idag en populär destination för kulturintresserade och besökare som vill uppleva något annorlunda och spännande i Gnosjöregionen. Under sommaren 2023 stod en ny permanent utställning klar för allmänheten.  Marieholms bruks kontaktperson når du på 0370 – 51 59 59 eller föreningen Kulturarv Marieholms ordförande på telefonnummer 070 – 541 23 58.   

Hylténs industrimuseum

J.E Hylténs metallvarufabrik är den fabrik som låstes och stod övergiven länge. När dörrarna öppnades igen var det bokstavligen att ta ett steg in i en svunnen tid. Fabriken är idag ett industrimuseum och en av våra stora dragare i området, speciellt under sommaren. Då kan du uppleva maskinerna inne på museet när dem körs. Hylténs la grunden för den moderniserade Gnosjöandan och har gett upphov till flera storföretag som än idag existerar i Gnosjöregionen. På andra sidan vägen ligger Gåröströms industrimuseum som har en utställning med maskiner med koppling till Gnosjöregionen och alla fungerar än idag tack vare en engagerad grupp eldsjälar. Det tillverkas fortfarande vissa föremål t.ex. görs ljusvässare och klockor fortfarande. En gång om året startas hela produktionen upp under ett event vi kallar Gjutarnatta. Här kan man då uppleva gjuteriet i sin prakt med skenet från eldarna mot den mörka hösthimlen. Muséet har öppet året runt och du kan ringa för att boka visningar både som enskild grupp eller som företag. Är du ett företag så skulle vi föreslå att du passar på att besöka Hylténs och sedan ett av våra framstående företag som är aktiva idag.  Hylténs industrimuseum når du på 0370-917 00 eller på hyltens@gnosjo.se. För mer exakta och/eller avvikande öppettider rekommenderar vi dig att kolla på Hylténs Facebooksida kring storhelger och helgdagar. 

Töllstorps industrimuseum

Ett annat omtyckt museum hos oss är Töllstorps industrimuseum. Vi hämtar mycket stolthet i vårt arv och det syns i våra besöksmål. Töllstorps industrimuseum är ett levande museum där vattenhjulen fortfarande snurrar precis som förr i tiden. På plats kan du se när det visas tråddragning och tillverkning av kruköron, vispar, musfällor, betsel, hårnålar, säkerhetsnålar m.m. - allt med tråd från Gnosjö. Sommartid har museet öppet varje dag med enklare servering av fika och övriga året går det bra att kontakta dem för visning av området. Idag finns två kvarnar kvar, en smedja och Gnosjös första automatmaskin som är tillverkad 1881. Den tråd som används här drogs till en början med häst men man övergick runt 1750 till att driva produktionen med vattenkraft, fiffigt va? I sann Gnosjöanda kom man överens med de som hade dammar längre upp för att säkerställa att man hade vattenkraften till sin produktion längre ner.  Under guidningen går man en slinga som till största del är en grusad stig. Har du inte möjlighet att gå denna så finns de möjlighet att få se guidningen på film i det stora boningshuset som finns på området. Visste du att det även görs hönsglasögon här? Töllstorps industrimuseum når du på telefon 070-5510488 eller på tollstorp@telia.com. 

Vandalorum

I Värnamo ligger Vandalorum - en konstdestination som kommer att tilltala dina sinnen och lockar besökare från hela landet och världen.  På Vandalorum kan du utforska utställningar med verk av både etablerade och framväxande konstnärer från hela världen. Här presenteras ett brett spektrum av konstformer, från måleri och skulptur till fotografi, installationer och multimedia. Under 2023 anläggs även en tillhörande trädgård som tar avstamp i arkitektur och design.  Det som gör Vandalorum unikt är dess moderna och innovativa arkitektur, som smälter samman med den omgivande naturen. De röda ladorna har blivit lite av ett landmärke i området. Utställningslokalerna är ljusa och luftiga, vilket ger en perfekt atmosfär för att beundra och reflektera över konsten. Det finns också utomhusområden där du kan njuta av skulpturer och naturen i harmoni. Förutom de spännande utställningarna erbjuder Vandalorum också en rad andra aktiviteter och evenemang. Du kan delta i guidade visningar, workshops och konstnärssamtal för att fördjupa din förståelse och interaktion med konsten. Det finns också en trevlig restaurang, Syltan, där du kan blir serverad en lunch av mycket hög kvalité där maten i sig är en upplevelse.  Vandalorum är en plats där konst möter arkitektur och natur, vilket skapar en inspirerande och berikande upplevelse för alla besökare. Oavsett om du är en konstentusiast, designälskare eller bara nyfiken på att utforska nya horisonter, kommer Vandalorum att fånga ditt hjärta och utvidga dina sinnen.   Foto: John Nelander samt Patrik Lindell/Vandalorum

Gummifabriken i Värnamo

Gummifabriken är en mötesplats i Värnamo där barn, unga och vuxna besökare tillsammans skapar kreativa möten. Som en viktig motor för hela regionen driver Gummifabriken kreativitet, inspiration, innovation, utveckling, kontakter och kunskap.  På Gummifabriken finns något för de flesta. Välj mellan bio, stadsbibliotek, konserter, teater, mässor, utställningar och mycket mycket mer.  I Gummifabriken samverkar näringsliv, utbildning och kultur med en gemensam agenda för tillväxt. Här bedriver en väl avvägd mix av offentliga och privata organisationer sin verksamhet, med fokus på kunskapsgenerering, innovation och upplevelser.  Under hösten 2023 firar Gummifabriken 5 år.  Foto: Creative Works samt Värnamo kommun

Miliseum

Miliseum är ett militärhistoriskt museum i Skillingaryd som berättar om den indelte soldatens och soldatfamiljens liv samt ingenjörtruppernas verksamhet. Miliseum ligger inom det än idag aktiva militära övningsområdet i Skillingaryd. Skillingaryd är mest känt för sin månghundraåriga militära övningsplats, den så kallade Slätten. Här övades indelta soldater redan under 1600-talet och militär verksamhet pågår än idag. Tag gärna en promenad och upplev de pietetsfullt vårdade byggnaderna som i dag är statligt byggnadsminne. Passa också på att besöka vår soldattorpsmiljö "Lillemo" från 1800-talet. I denna anrika miljö Finner du regionens ansvarsmuseum för militärhistoria - Miliseum Skillingaryd. Här följer Du de indelta soldaterna och deras familjers öden genom Sveriges historia och upplever deras hårda levnadsvillkor både hemma på soldattorpet och i fält. De flesta svenskar har någon indelt soldat som förfader. Hitta Din soldat i det digitala soldat-registret och ta del av vårt innehållsrika bibliotek! Du fascineras av Ingenjörtruppernas och deras föregångares omfattande verksamhet och förundras över deras spännande historia och fältarbetsteknik. Du lär Dig också mer om skjutfältets historia och kan studera exempel på de kanoner och terrängbilar som använts av artilleriet. Emellanåt förevisar vi dem utomhus. Riksförbundet Sveriges Militärkulturhistoriska Föreningar (RSMF) bedriver emellanåt övningar på Slätten - precis som det gick till för flera hundra år sedan. Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna finns också på plats. Passa på att samtala med våra FN-veteraner och lyssna till deras minnen. Muséet är tillgängligt för personer med funktionsnedsättning.

Gislaveds konsthall

Beläget i Gislaveds näst äldsta byggnas finner du här en konsthall som har en lång tradition av att erbjuda konst och kultur. Gislaveds konsthall är en verksamhet med samtidskonsten i fokus, genom en långsiktig och processinriktad verksamhet skall institutionen etableras som en given mötesplats i det lokala samhället. Samtidigt skall konsthallen vara en institution med aktuella konstprogram på en hög nationell och internationell nivå, vilket ska göra den till en självklar destination för både den lokala, regionala och nationella konstpubliken. 

Gnosjö kultur och bibliotek

Gnosjö kultur och bibliotek är en viktig samlingsplats mitt i centrala Gnosjö. Biblioteket erbjuder en stor samling av böcker, tidskrifter, musik, filmer och andra media, både på svenska och på andra språk. Det finns också möjlighet att låna digitala medier som e-böcker och ljudböcker. Utöver biblioteket erbjuder Gnosjö kultur och bibliotek en rad olika kulturella aktiviteter och evenemang, som författarbesök, utställningar, teaterföreställningar, musikkonserter, filmvisningar och barnaktiviteter. Det arbetas för att främja kulturella uttryck och för att erbjuda mötesplatser för kreativitet och kunskapsutbyte. Gnosjö kultur och bibliotek är också en plats för lärande och kunskapsutbyte. Biblioteket erbjuder bland annat kurser och workshops inom digital teknik, kreativt skrivande och språkinlärning för unga och gamla. Det finns också en särskild avdelning för barn och ungdomar där man kan hitta böcker, tidskrifter och spel för olika åldersgrupper. Genom att erbjuda ett brett utbud av kulturella evenemang och en omfattande samling av böcker och andra medier, är Gnosjö kultur och bibliotek en viktig del av Gnosjös kulturella och intellektuella liv. Det är en plats där människor kan mötas, utvecklas och inspireras.

Åsenhöga hembygdspark

Åsenhöga hembygdspark är en historisk och kulturell oas i det lilla samhället. Parken innehåller flera byggnader och miljöer som speglar livet och kulturen i och runt Åsenhöga från förra seklet och framåt. I hembygdsparken kan man besöka en rad olika byggnader och miljöer, som en gammal skolbyggnad, en smedja, ett loftbod och en jordkällare. Det finns också en gammal lanthandel och en rad olika utställningar som visar livet i Gnosjötrakten förr i tiden. Därutöver finns det fina grönområden där man kan ta en promenad eller njuta av en picknick eller utforska den intilliggande ödekyrkogården. Hembygdsparken erbjuder flera olika evenemang och aktiviteter under året, som midsommarfirande, våffelcafé sommartid och kulturkvällar med musik och föreläsningar. Åsenhöga hembygdspark är en plats plats för både avkoppling och lärande, och är väl värt ett besök för den som vill upptäcka och uppleva något unikt och annorlunda på landsbygden. 

Svikarens kanal

I hjärtat av Gnosjöbygden ca 6 km söder om Gnosjö finns Johannes Anderssons kanal, även kallad ”Svikarens kanal”. Den är på många sätt ett tidigt uttryck för ”Gnosjöandan”. I denna handgrävda kanal manifesteras mycket av det som gnosjöandan förknippas med: ”… stort yrkeskunnande, arbetsamhet, sparsamhet, ödmjukhet, respekt, samverkan och entreprenörskap” – allt enligt Gnosjöregionens egen hemsida. Historien om kanalen började i det tidiga 1800-talet i trakterna runt Bårebo. Här verkade den driftige tråddragaren Johannes Andersson. Just när han fått sitt vattenverk färdigt blev han inkallad till krigstjänst i Finland, för att delta i 1808-1809 års krig mot Ryssland. Han ”nödgades med svidande hjärta lämna sitt helt säkert mycket kära tråddrageri med dess vattenhjul” som F.J. Eneström skriver 1906 i boken Gnosjöborna. Han inställde sig, men visste att det militära inte var något för honom – så han rymde. Uniformen hittades och det antogs att han deserterat och möjligen dränkt sig. Men han hade återvänt till hembygden och gömde sig i skogarna nära föräldrahemmet. Han höll sig dold och bodde i en koja i skogen. Föräldrarna hjälpte till med mat och kläder. Under tiden grävde han en damm, som drev hans tråddrageri, och en 1 km lång kanal som försåg dammen med vatten. När han så småningom återvände till bygden trodde alla att han återvänt från kriget. Han drev tråddrageriet framgångsrikt och blev en aktad medborgare. År 1815 fick han guldmedalj och 100 riksdaler i belöning för sin innovation att med hjälp av vattenkraft driva ett tråddrageri. Så ”Svikarens kanal” kanske borde döpas om till ”Entreprenörens kanal”? Johannes Anderssons liv finns beskrivet i romanen Svikaren av Harry Sjöman. Tråddrageriet låg på platsen för bystugan. Ett återuppbyggt vattenhjul minner om verksamheten. Kojan står återuppbyggd på dess ursprungsplats 300 m österut längs grusvägen, följ skyltning. Härifrån syns kanalen tydligast och följs lämpligen vidare uppströms.

Första rummet

Den lilla utställningshallen "Första rummet" hittar du på Gnosjö bibliotek. Här erbjuds konstutställningar av alla de slag. I utställningshallen Första rummet kan du stifta bekantskap med lokala, nationella och internationella konstnärer. Här kan du stöta på alla möjliga konstformer, som måleri, skulptur, grafitti, textilkonst eller ljud- och videoinstallationer. Modern konst eller konst som speglar historien varvas friskt. Inget konstnärligt förhållningssätt är främmande för Första rummet, vare sig kronologiskt eller stilmässigt. Första rummet sätter bredden i första rummet!

Gnosjöandan som konstrunda

2006 tolkades den berömda Gnosjöandan som konst. I ett samarbete mellan kommunen och det lokala näringslivet skapades sex konstverk som placerades ut i kommunens sex tätorter. Dessa konstverk är tillgängliga för alla och en perfekt runda för den konstintresserade som även tar dig runt i vår fina lilla kommun.  Gnosjöandan för digVi vill uppmana dig som besökare och invånare till att åka runt och besöka konstverken och fundera över vad Gnosjöandan betyder/är för dig? Kanske ger konstverken dig nya insikter om vad Gnosjöandan är och kan vara. Gör du detta och postar i sociala medier, glöm inte tagga dina bilder/inlägg med #Visitgnosjö och #gnosjöandan. Följande konstverk finns runtom i kommunen: 1. HillerstorpBerså av Kerstin Hedström"I Gnosjö tillverkas mängder av betydelsefulla föremål. Som en hyllning till tillverkarna, och till den historia tingen bär på, vill jag uppföra en berså av tusentals just de där finurliga och fantastiska sakerna; föremål av metall som tillverkas, och har tillverkats, i bygden." 2. KulltorpKulltorparen av Gösta Wessel och Berit Almer"Se upp när du färdas på Kykovägen! Här dyker Kulltorparen fram ur bröten vid vägens krök. Det gör han också när du färdas på Anderstorpsvägen. Denna energiska, arbetsamma inspiratör kliver fram ur skulpturens kaos och överraskar både barn och vuxna. Skulpturen är konstruerad så att den sedd ur vissa vinklar kan upplevas som en abstrakt skulptur. Ur andra vinklar framträder en streckgubbe – Kulltorparen." 3. MarieholmSegel i samspel av Nigel Wells och Per Anders Carlsson"Denna skulptur är ett försök att uttrycka Gnosjöandan på följande sätt: Tanken är att skulpturen ska placeras över vattenspegel (Marieholm) men den skulle också gå att placera på land. Skulpturen påminner om trollsländans vingar till utseende. Några ledord: rörelse, nätverk, samverkan, avknoppning, lätthet med styrka." 4. NissaforsMeander av Pia Jonsson"I mitt konstverk finns kopplingar till Nissan och vattnet som varit en viktig energikälla. Tanken är också att det ska vara en mötesplats för dem som bor på orten och en plats som man kan sitta och hänga på." 5. ÅsenhögaToori – port till den magiska världen av Kethy S Bjesse"Denna Toori stämmer väl överens med Gnosjöandan som någonting nytt och högaktuellt i denna tid av psykisk ohälsa. Att vara ”ett med naturen” genom att bejaka dess helande kraft och vårt andliga arv är tanken och syftet med detta utomhusverk. När vi träder in igenom Toorin, som är en port in i den magiska världen, närmar vi oss vårt ursprung och upplever därför ett lugn och en avstressande harmoni." 6. GnosjöPussel av Björn Jäderås"Det finns många olika skäl till varför Gnosjötrakten varit så framgångsrikt i företagande. Ett skäl tror jag är samarbete och detta har jag tagit fasta på. Det blev då ett pussel som ju förutsätter att de olika bitarna ”samarbetar”. Idén är att illustrera detta genom att olika pusselbitar får representera olika grupper i samhället. Det kan vara olika kommundelar, företag, föreningar, församlingar mfl. men också enskilda personer." Gnosjöandan för digVi vill uppmana dig som besökare och invånare till att åka runt och besöka konstverken och fundera över vad Gnosjöandan betyder/är för dig? Kanske ger konstverken dig nya insikter om vad Gnosjöandan är och kan vara. Gör du detta och postar i sociala medier, glöm inte tagga dina bilder/inlägg med #Visitgnosjö och #gnosjöandan.

Men, vad är Gnosjöandan?

"Gnosjöandan är allt och inget. Mer mystisk än rymden, men mer uppenbar än 1+1.Gnosjöandan är inte bara 1, jag eller du, det är VI." Ja,  precis så här enkelt kan man förklara det. Som en tydlig tråd drar denna anda fram genom historien, och bärs idag med stolthet starkare än allt smör i Småland. Med ödmjuk tacksamhet inför dem som dragit sina strån till den gemensamma stacken — och med en vilja att nu låta Gnosjöandan leva upp, leva ut! Ja, här finns blomstrande företag, unik växtkraft och gott om plats för fler; idéer, människor, upplevelser och näringar. Här skapar vilja och energi ett näringslivets epicentrum — mitt i den småländskt vidsträckta naturen. Här möts galna idéer och idogt arbete på 450 kvadratkilometer naturresurs. Vi är svensk landsbygds storebror och en del av det nya industrilandskapet, med storslagna skogar och en hjälpande hand. Här väntar karriärmöjligheter, besöksupplevelser och vardagsliv präglat av nytänkande, företagande och närkontakt med resten av världen. När vi nu krokar arm in i framtiden så gör vi det med huvudet högt. Vi vet varifrån vi kommer, och vi vet vilka underverk vi kan skapa. Med en levande Gnosjöanda. ”Här får galna idéer spelrum.Hur många andra platser har enFormel 1-bana mitt ute i skogen ochen galen entreprenör som bygger en mötesplatskring vilda västern av6000 telefonstolpar? ” Källa: Platsvarumärkets verktygslåda

Vill du besöka Gnosjöandan med ditt företag, din organisation eller din förening?

Gnosjöandan är för oss som bor och verkar här något väldigt uppenbart och vi delar gärna med oss av den. Vi har flera olika verksamheter i regionen som förmedlar Gnosjöandan men vi vill tipsa om att besöka både det gamla och det nya. Det gamla kan representeras av Hylténs industrimuseum och Töllstorps industrimuseum. Dessa två platser visar den tidiga Gnosjöandan som ligger till grund för företag som finns kvar än idag. Att göra ett besök där följt av ett besök på en modern industri är det många som gör och vi hjälper dig gärna sätta ihop ett paket på detta. Kontakta vår turism- och destinationsutvecklare för mer information.