Välkommen till vår del av Småland

Vi är fyrahundrafemtio kvadratkilometer Småland med nära till populära besöksmål som High Chaparral, Isaberg och Store Mosse - men det stannar inte där. Bland guldkorn och guldstjärnor hittar du etthundraelva sjöar, sex orter och många eldsjälar och företagare som sätter guldkant på allting outdoor.

Här på Visit Gnosjö hittar du tips och inspiration till att upptäcka och njuta av den natur- och kulturnära Gnosjöandan och alla de evenemang som finns här. 

Välkommen till Gnosjöandans hjärta. 

Evenemang

Se alla evenemang här

AW med Klubben by Göhlins


Välkommen på AW på Klubben där vi serverar god mat och dryck i trevligt sällskap. Njut även av att titta eller delta i padel, alternativt ett svettigt gympass innan, men absolut inget måste.  Vår AW sker oftast sista torsdagen i månaden men håll koll på Instagram om det blir någon förändring eller kolla i evenemangskalendern på Visit Gnosjö. Nedan kan du se redan bestämda datum för de första månaderna på 2025.  För att säkerställa din mat får du jättegärna föranmäla er till: info@klubbenbygohlins.com

En viskande bön - eftervågorna av tsunamin


Mia Forsling delar sin gripande berättelse om att överleva katastrofen och om resan tillbaka till livet, präglad av förlust, överlevnadsskuld och tro. Vi får också möta singer-songwritern Michael Jeff Johnson, vars sång och musik vävs samman med berättelsen för att skapa en kväll av eftertanke, hopp och gemenskap.

I blickfånget

Naturum Store mosse

Vår nationalpark är den enda nationalparken i regionen och här finns även regionens enda naturum. Hit kommer besökare från när och fjärran för att ta del av naturums utställningar, utmärkta kunskap eller för en avkopplande paus med vacker utsikt över gungflyet. Har du tur kanske en och annan älg springer förbi de  stora fönstren.  Vid den stora entrén till nationalparken ligger naturum Store Mosse. Det är ett av 32 naturum i Sverige och är platsen för dig som vill veta mer om djur och natur och kulturhistoria i en vacker miljö. Det är porten till nationalparken och alla dess vandringsleder, fågeltorn och upplevelser.  Här kan du besöka den stora utställningen som gjordes om under 2023. I den följer du mossen flera tusen år i tid till dess början till vad den är idag. På färden stöter du på flera olika och intressanta växter och djur, däribland människan. Du får reda på bland annat vilket djur som hade tre meter stor horn på huvudet och du får svar på vad det är för stora bollar som hänger i taket. Ta även en titt på Granis, den björn som vandrade ner från de norra delarna av landet i jakt på en partner.  Utöver detta finns här att beskåda och undersöka olika skelett, spel, referensbibliotek och en mindre butik fylld med souvenirer från ditt besök på Store Mosse. Utanför naturum finns både en tipspromenad utmed Wibecksleden och Skogstrollens stig som riktar sig till våra små besökare.  Ta med en kopp och en bulle Det är helt okej att ta med egen matsäck eller fika in på naturum. Det finns möjlighet till att sitta ner vid bord och stolar men även fåtöljerna framför brasan. Utanför naturum finns annars ett antal grillplatser som är fria att använda.  Vi håller på den typiskt svenska traditionen att ta av sig skorna inomhus. Golvet är varmt och det stämmer bra med den avslappnade atmosfären på naturum och dessutom blir ljudnivån lägre. Tillgänglighetsanpassat Som sig bör är naturum tillgänglighetsanpassat för rullstol. Även ledhundar är välkomna in för att alla ska kunna ta del av vårt naturum. 

Norrskensjägaren som campar året om

Camping hör sommaren till tycker nog många. Men David Sjöholm vistas gärna i naturen även under mörka och kalla årstider. Till vardags bor David bor i Hestra, men campar ofta med sin campinganpassade skåpbil i Gnosjötrakten och angränsande kommuner. Ibland har han varit på längre turer runt om i landet. Ibland åker han ensam, ibland med kompisar.  Bilen har kostat några tusen att bygga om. Det mesta har han gjort själv. Lastutrymmet är inrett med allt som behövs för livet i naturen; ett pentry, spritkök och vattentank. Pulversoppa, kaffe och pasta finns givetvis alltid till hands. På takräcket finns ett uppfällbart, vinterbonat tält. -    Det ska vara så enkelt att åka ut som möjligt. Bara att svänga förbi affären och köpa lite käk, sedan är man redo för utflykt. Det längsta jag varit ute hittills är en vecka, säger David. En vanlig fråga som han får är om det inte är kallt att sova utomhus vintertid? -    Nej, faktiskt inte. Jag har flera olika sovsäckar anpassade för olika temperaturer. Jag gillar verkligen att sova utomhus. Man sover otroligt bra där uppe i tältet, bättre än hemma, skulle jag säga. Så hur väljer han platser att åka till?  -    Jag brukar kolla på Google Maps och planera mina utflykter utifrån det. Där kan man titta på platser som verkar intressanta. För några år sedan kämpade David med utbrändhet och stress. Campingen har varit ett sätt att komma tillbaka och hitta balansen i livet igen. -    Det är bra för välbefinnandet att bara vistas i naturen, höra suset från trädkronorna. Det är verkligen avkoppling. Här får man komma ifrån vardagens jäkt. Lugnet man finner där ute är fantastiskt. Det finns så många fina platser här.  Under den mörkaste delen av året är det möjligt att se norrsken, berättar David. -    Det är lite av en sport för mig när jag är ute, att hitta de där riktigt fina norrskenen och fotografera dem. Följ David på Instagram under @taze_styvus för att se bilder från hans utflykter. 

High Chaparral Country Festival gör comeback!

I slutet av maj förvandlas High Chaparral till ett countrymekka för alla som vill uppleva både nationella och internationella countrystjärnor. Besökarna kan förvänta sig ett dundrande countryevent. 29 maj slår High Chaparral upp portarna för ett fyra dagar långt countryparty utan dess like. När High Chaparral Countryfestival återkommer har vi lagt in alla växlar för att besökarna ska få en oförglömlig upplevelse. – Under pandemin la vi ner alla event i parken. Nu har vi beslutat att starta upp eventdelen igen med målsättning att countryfestivalen ska bli Nordens största countryevent över tid, säger Emil Erlandsson, vd på High Chaparral. Artister i världsklassUnder festivalen kommer besökarna kunna uppleva artister som Jill Johnsson, Chris Kläfford och Tebey live i en autentisk miljö som tar en tillbaka till amerikanska vilda västern. – Vi har valt att gå mot countrymusik med riv i för att nå en bredare publik. Det kommer att bli riktigt drag under bootsen. En upplevelse för alla musikälskareEmil berättar att det finns ett jätteintresse och ett sug efter festivaler likt denna. – När vi arrangerade konserter tidigare var countrymusiken inte så hypad. Nu har vi satsat på en festival där inte bara musiken står i centrum. Atmosfären, miljön, maten och kringaktiviteterna kommer göra upplevelsen unik. Här finns något för alla musikälskare, inte bara countryfantaster. För frågor, vänligen kontakta:Emil ErlandssonMail: emil@highchaparral.se

Hyr Töllstorps Relax för en privat och avkopplande stund

Hyr Töllstorps Relax för en privat och avkopplande stund Letar du efter en plats för total avkoppling tillsammans med vänner, kollegor eller familj? På Töllstorps Rehab & Relax kan du nu hyra hela relaxavdelningen för en privat och exklusiv upplevelse – perfekt för allt från företagsevent och möhippor till födelsedagsfiranden och kompisgäng som vill unna sig något extra. I en rogivande miljö får ni tillgång till bubbelpool, bastu, kallbad, kneippbad, upplevelsedusch och fotbad – allt designat för att ge maximal avkoppling och återhämtning. Från relaxen har ni utsikt över den anlagda trädgården, som skapar en harmonisk inramning för er vistelse. Gör upplevelsen komplettFör en ännu mer njutbar stund kan ni beställa fika och lättare mat från cafeterians utbud, så att ni kan njuta av något gott mellan bad och bastu. Vill ni kombinera avkoppling med arbete eller ett möte? Då finns även möjligheten att hyra vårt konferensrum i Töllstorpshallen, vilket gör det till ett perfekt alternativ för kick-offer eller företagsevent. Oavsett om ni vill koppla av efter en aktiv dag eller skapa en minnesvärd stund tillsammans, erbjuder Töllstorps Relax en upplevelse som ni sent kommer glömma. Vill du boka? Kontakta oss via mejl eller telefon!

Guldkorn i Gnosjö

Våra finaste guldkorn

Nermins och Mios bästa fisketips

I enbart Gnosjö kommen finns det 111 sjöar. Det är många av dessa sjöar som kan erbjuda fint fiske och vi på Visit Gnosjö har frågat två passionerade fiskare från trakten om vad de tycker om fiskets ädla konst. Nermin och Mio är båda väl bekanta med regionen och fiskar gärna så ofta de hinner och kan. På frågan om vad som är det bästa med att fiska är svarar Nermin: - Det är lugnet. Känslan av att komma ut och få vara ute i det fria. Ljudet av vattnet och naturen gör att man kopplar bort från verkligheten en stund. Att ha med sig lite fika en kanna kaffe är en fördel. Det är även en möjlighet att umgås för att fiska behöver inte vara en enmansaktivitet. Att fiska ska vara kul och delad glädje är dubbel glädje. Mio håller delvis med och fortsätter: - Lugnet helt klart. Harmonin och naturupplevelsen. Friheten. Man behöver inte ens få fisk för det handlar om att vara närvarande i stunden. Fiska är så mycket mer än att få fisk. Gnosjöregionen är rik på sjöar och fiskevatten. Vissa mer tillgängliga än andra. Vi frågade därför Nermin och Mio vilket som är deras smultronställe i frågan. - Hären. Den är störst och det finns mycket fisk i sjön. Kanske en sjö som lämpar sig bättre för de som har båt. Här du kan få bl.a. gös vilket är en fin matfisk, säger Nermin. Han vill även tipsa att vid Hären finns campingen Gnosjö Strand, tidigare Välorna, med en fin badplats på området. - Töllstorpssjön med dess grillplatser, vindskydd och utedass. Detta tillsammans med tillgängligheten runt hela sjön gör fisket väldigt bekvämt. Det är lättillgängligt för många, nybörjare som veteraner då man inte behöver båt eller fiskekort i denna sjö, säger Mio.  Har ni några tips till nybörjare eller de som är nyfikna på att börja fiska? - Se det inte som en materialsport inledningsvis. Köp inte dyra grejer som nybörjare för det handlar inte om det. Det får komma senare om man känner för det. Testa dig fram och hitta vad som känns rätt för dig. Dessutom, innan ni ska iväg och fiska, se till att kolla vilka typer av fiskar som finns i sjön och vilka regler som gäller. Konsekvenserna kan vara kostsamma om man slarvar så ta det säkra före det osäkra. För detta skulle jag vilja rekommendera iFiske om fiskesjöar i området, säger Nermin som får medhåll av Mio.  Tillslut, skulle ni vilja dela med er av ert bästa fiskeminne? Mio inleder med följande: - Under en aktivitet med kollegor och vänner vid Skärvhultssjön så håller sällskapet på att med fixa båten som vi ska åka ut med. Då passar jag på och tar första kastet från bryggan och det nappar en gädda direkt! Att komma till en helt ny sjö för mig, utan några förväntningar på fisket... så händer detta?  DET var en riktig upplevelse! - För mig var det uppe i Töllstorpssjön, ute på ön. Här fick jag en 8 kilo tung gädda en sommarkväll runt 19-20-tiden. Absolut bästa fiskeminnet när det gäller fiske i Gnosjö. En härlig sommarkväll helt enkelt, avslutar Nermin. 

Kommundirektörens bästa vandring

Anna Engström, kommundirektör i Gnosjö kommun, träffade vi på Visit Gnosjö för att prata om vad hon gillar mest med vår lilla kommun. Vad för smultronställe har hon att bjuda på? - Det är inte helt enkelt att välja bara en plats. Jag är en person som gillar att upptäcka och se olika platser. När jag tänker på var jag trivs bäst kommer jag hela tiden tillbaka till att jag gillar att vistas i skogen. Vi har väldigt fina vandringsleder i kommunen och jag försöker gå några nya sträckor varje år. Jag tycker om att upptäcka vad som finns bakom nästa krök. Nackdelen är att det blir svårt att vända om då man vill gå lite till, och lite till. Genom kommunen slingrar sig flera olika leder av olika längd och svårigheter. En av de kortaste är kanske Saxhytteleden utanför Marieholm. - Saxhytteleden är perfekt för den som vill vandra en kortare sträcka och kombinera denna med kultur. Leden går genom den gamla kulturhistoriska miljön som ansluter till det gamla bruket. Sommartid kan man passa på att gå här då hantverkarcaféet är öppet. Gillar man de enklare lederna finns fina elljusspår och leder i Töllstorps fritidsområde. Lättillgängligt och bra för vardagsmotion. För de som söker en större utmaning lyfter vi gärna fram att vi har en del av Smålandsleden som skär genom kommunen. - Järnbärarleden och Kävsjölänken är två delsträckor utav Smålandsleden. Båda sträckorna är cirka 2 mil långa. Järnbärarleden går mellan Isaberg och Töllstorp medan Kävsjölänken går mellan Töllstorp och Store Mosse nationalpark. Det går alltså välja att ta en god natts sömn på Gnosjö vandrarhem som ligger på fritidsområdet för att sedan vandra vidare. Det finns ett flertal olika andra leder och spår man kan gå och mer om dessa kan du läsa om under vandring.

Men, vad är Gnosjöandan?

"Gnosjöandan är allt och inget. Mer mystisk än rymden, men mer uppenbar än 1+1.Gnosjöandan är inte bara 1, jag eller du, det är VI." Ja,  precis så här enkelt kan man förklara det. Som en tydlig tråd drar denna anda fram genom historien, och bärs idag med stolthet starkare än allt smör i Småland. Med ödmjuk tacksamhet inför dem som dragit sina strån till den gemensamma stacken — och med en vilja att nu låta Gnosjöandan leva upp, leva ut! Ja, här finns blomstrande företag, unik växtkraft och gott om plats för fler; idéer, människor, upplevelser och näringar. Här skapar vilja och energi ett näringslivets epicentrum — mitt i den småländskt vidsträckta naturen. Här möts galna idéer och idogt arbete på 450 kvadratkilometer naturresurs. Vi är svensk landsbygds storebror och en del av det nya industrilandskapet, med storslagna skogar och en hjälpande hand. Här väntar karriärmöjligheter, besöksupplevelser och vardagsliv präglat av nytänkande, företagande och närkontakt med resten av världen. När vi nu krokar arm in i framtiden så gör vi det med huvudet högt. Vi vet varifrån vi kommer, och vi vet vilka underverk vi kan skapa. Med en levande Gnosjöanda. ”Här får galna idéer spelrum.Hur många andra platser har enFormel 1-bana mitt ute i skogen ochen galen entreprenör som bygger en mötesplatskring vilda västern av6000 telefonstolpar? ” Källa: Platsvarumärkets verktygslåda

Du hittar oss även i sociala medier...

Du glömmer väl inte att följa oss på Instagram och Facebook? Här får du tips på evenemang och andra saker att hitta på. 

Sök på @visitgnosjo på Instagram och @VisitGnosjö på Facebook

  • GNOSJO People 230525 3084
  • GNOSJO People 230525 0407 Flare
  • GNOSJO BRAND 210904 0874 4K
  • GNOSJO BRAND 210904 5590 Fix 4K
  • GNOSJO People 230525 2395 Flare

Kontakta oss på Visit Gnosjö

Selfie1

Johan Svedberg

Turism- och destinationsutvecklare

0370-33 10 22

johan.svedberg@gnosjo.se

Touristinfo Push Kopiera

Gnosjö Turistinformation

Sommarsäsong

0370 - 33 10 41

turism@gnosjo.se