Både unga och äldre mår bra i Gnosjö

Undersökningar visar att Gnosjö är en plats där många människor i alla åldrar är trygga och mår bra.

23/01/2025

Våra unga sover mer, rör sig mer, läser mer och fikar mindre, vilket är mycket positivt för hälsan. Vår hemtjänst för äldre placerar sig bland de bästa i landet år efter år.


Skolorna arbetar för att eleverna ska må bra

– Vi arbetar alla förebyggande på alla plan i skolan. Det finns så mycket som kan påverka; måendet, mobbing, svårt att läsa eller att man helt enkelt går hungrig.  Vi har också trygghetsteam på våra skolor, säger Adisa Lindberg, biträdande rektor på Hillerstorpsskolan.
 
 – Vårt värdegrundsarbete är mycket systematisk och förebyggande. Vi ser också att när personalen trivs, så sprids det också över på eleverna. Det ger ringar på vattnet. De har varit med för att utforma de nya klasserna med utgångspunkt i det sociala och efter kunskapsnivå. Det är av vikt att man kan skapa en trygg grupp, som samtidigt kan utmana varandra och utvecklas som grupp, säger David Holm, rektor på Hillerstorpsskolan.


Tekniken - ett hjälpmedel

– Vi arbetar för att alla elever ska få möjligheter att ta till sig kunskap. Idag finns väldigt många hjälpmedel om man till exempel har läs- och skrivsvårigheter. Vi måste se till att lärarna är uppdaterad på all ny teknik. Varje elev lånar en dator från sjuan och läsplattor finns från fyran. Om en elev inte hänger med i undervisningen kan elevhälsan eller skolkuratorn behöva utreda vilka hinder som finns för att skolresultatet inte är bra, fortsätter David Holm.

– Vi har väldigt trygga skolor i vår kommun totalt sett. Men vi är aldrig nöjda. Ändå är det något vi kan vara mycket stolta över! Vi gör trygghetsmätning varje höst och vår för att alltid ha en uppdaterad bild av hur läget är, säger Adisa Lindberg.  

Här är det tryggt för äldre

Organisationen Hemtjänstindex Sverige utser varje år den kommun där kunderna i hemtjänsten är nöjdast. År 2024 tog Gnosjö hem förstaplatsen gällande en av de fyra delarna - utförande.

– Vi är stolta och imponerade av vår hemtjänstpersonal. De bemöter våra äldre med värdighet, trygghet och sätter deras behov i centrum. Det tror jag ligger bakom vår framgång, säger Anna Andersson, verksamhetschef på Gnosjö kommun.

För två år sedan kom Gnosjö kommun på en fjärde plats i kategorin utförare. Däremot blev vi bästa hemtjänst totalt sett det året.

– Det är en stabil placering just gällande vårt utförande och vi kommer att jobba för att bli ännu bättre där det behövs, säger Anna Andersson.

Fem kvinnor står framför ett fönster på Hamngårdens balkong.

Respekt och samarbete är viktiga ingredienser som får personalen att trivas på äldreboendet Hamngården. Från vänster till höger Mediate, Amila, Johanna, Mirsada och Suzan.

Personal som trivs 

De flesta, hela 95 procent, är nöjda med äldreomsorgen som helhet i vår kommun, enligt brukarundersökningen som Socialstyrelsen gjorde 2023. För att kunna ge god vård krävs att personalen trivs, något man gör bland annat på Hamngården.

–   Vi har bland annat anpassade scheman här. Vår gruppledare, Pernilla, har ordnat, så att vi kan arbeta tider som passar oss. Vissa har småbarn och andra har inga barn. Vi har helt enkelt olika liv och därför passar det oss att arbeta olika tider. Det är viktigt att man trivs och att vi samarbetar. Det spelar stor roll för att man ska göra ett bra jobb. Här är mycket omvårdnad, inte sjukvård. Att vårdtagarna är tacksamma för att man gör något för dem, är det som får mig att trivas mest. För att kunna arbeta med vård behöver du ha känslor, vara empatisk och visa respekt. När jag kom hit efter studierna kände jag att jag ville stanna här. Jag trivs så bra med arbetskollegorna och med vårdtagarna och allt annat, säger Mirsada.

Mediate håller med:

– Vi pratar med varandra och kommer överens. Ibland kan vi byta tider med varandra.

Tre personer står i trädgården utanför Bäckgården. En man är personal, en man är boende. Han håller i en planteringsspade och håller på att plantera.

Mediate har arbetat på Hamngården i ett och ett halvt år. Hon är också väldigt nöjd och tycker att arbetet är spännande:

– Vi samarbetar och det är teamwork varje dag! Vi visar respekt för varandra och försöker lösa eventuella konflikter på ett bra sätt. Vi kommunicerar grupper och avdelningar emellan.  

(2) Timo Och Rachelle Isaberg

Rachelle och Timo bytte Nederländerna mot lugnet i Marås

04/02/2025

Paret fastnade för att vår trakt har mycket att erbjuda, som närhet till natur, social välfärd, billiga bostäder och sist men inte minst, lugn och ro.

Läs merArrow-right
Fabriksrundan 2025 Evenemangskalendern

Fabriksrundan 2025

31/01/2025

Efter succén med premiären av Fabriksrundan 2023 och en ännu starkare upplaga 2024 är det nu dags att ladda inför Fabriksrundan 2025!

Läs merArrow-right
Vision Days 28 Januari

Vision Days 2025: Arbetet är igång

30/01/2025

Den 30 september till 3 oktober samlas återigen företagare, studenter och experter i GGVV-regionen för att inspireras och diskutera hur vi stärker vår attraktionskraft.

Läs merArrow-right
Leadercheck 2025

Nu finns det stöd att söka för din förening

29/01/2025

Har du en idé som är nytänkande och bidrar med något nytt? Nu kan du söka ett bidrag på mellan 5 000 och 30 000 kronor.

Läs merArrow-right